USA2012.reismee.nl

De Colorado kever...

Wij weten niet of hij echt zo heet, maar de bossen in de Rockies worden belaagd door een kevertje. Een nietig beestje, dat echter hele bossen weet om te leggen. Hij komt vanuit het noorden en vreet zich een weg zuidwaarts. hele hellingen worden zwart met dode bomen, die vervolgens om gaan vallen. Waarom de plaatselijke bosbeheer fanatiek dode bmen om gaat zagen langs de [aden, want ze willen niet dat die bomen op onze hoofden vallen. heel lief van ze, maar nu lopen we dus door stukken omgehakt dood bos. Niet echt fraai. Daarnaast is deze winte weinig sneeuw gevallen en dit voorjaar vreselijk droog en warm, waardoor er met al die dode bomen enorm bosbrand gevaar is. Ten noordoosten van het Rocky mountains national park, waar we nu aangeland zijn heersen al 2 immense branden waardoor wegen afgesloten zijn etc. Wij hebben er geen last van gelukkig, maar wel van de kaalslag door de kever: zwarte berghellingen in plaats van groen, tamelijk sneu. het schijnt aan de oostkant van het park iets minder erg te zijn (dat komt nog wel de komende jaren, zeggen ze...), dus misschien gaan we maar snel derwaarts. Het was al te merken in Breckenridge. Bij het Spruce Creek trail (vorige aflevering van deze soap) was het nog erg mooi allemaal, en sporadisch dode bomen, wat dachten wij gewoon bij het bos hoort -bomen leven ook niet eeuwig, toch?-, maar de volgende dag liepen wij een stukje Colorado trail dat vlak bij ons luxe Resort-RV-park begint (tweede nacht in Breckenridge, nu in een zeer luxe RV park, waar vrijwel alle plekken privé eigendom zijn met een cabin er op, de nog open plekken worden verhuurd aan toeristen). het bos hier was vrijwel dood, langs het pad was omwille van de veiligheid kaal gekapt, we liepen dus tussen massa? gekate stammen door. Niet om aan te zien. Volgens andere wandelaars was de hele route zo, dus afgebogen naar een ander pad, waar het nog net iets beter was. Daardoor uitgekomen in Frisco, naburig stadje, dat even bekeken en toen met de gratis shuttle bus terug naar breckenridge. Dat is nog eens toeristenservice. Fiets had ook meegekund, voorop de bus! Omdat we nog niet wisten dat het noordelijker nog erger was, zijn we snel de volgende dag doorgereden naar Granby, maar het werd er dus niet beter op. In de buurt van Granby een mooie boscamping gevonden aan het eind van het Lake Granby, een groot stuwmeer. Hier viel het nog ennigszins mee en hebbben we s'middags nog een mooie hike gemaakt rond een naburig meertje. Vanochtend verkast naar Grand Lake, een dorp aan de rand van het National park, aan het gelijknamige (natuurlijke) meertje. Hier hebben we weer een aardige camping met stroom etc. gevonden, iets van de weg af, alwaar wij ons voorbereiden op de laatste week Colorado, in het zwaar gehavende Park. (En die kevers hebbben niet eens een pas voor het park!) Overigens staat hier alles in het teken van het voorbereid zijn op "wildfire", bosbrand. In het dorp wordt vanavond een bijeenkomst gehouden voor de bevolking, alle vuur buiten is strikt verboden (behalve op onze camping in de barbecuering, die bij elke staanplaats hoort, dit omdat hier alle dode hout is gekapt en afgevoerd en alle ondergroei kort wordt gehouden, hierdoor hebben ze een ontheffing). Overigens zijn de 2 bestaande branden ontstaan door blikseminslag, dus niet door menselijk vuur.. Na vandaag zullen we een paar dagen in de bush zijn, dus volgende verslag over wsl. 4 dagen. Groet, FritsRia