van Denver naar Groningen
Zo zit je in Denver, en zo ben je weer in Stad... met tussendoor even New York!
Zoals verwacht geen tijd om te berichten vanuit de Big Apple, bovendien was de Wifi in het hotel poepie duur (10 dollar per dag..) en dus alleen even een keer mail gecheckt in de Starbucks met gratis wifi!
Waar waren we? Ja, in Rocky Mountain NP, de resten van de dam doorbraak bekeken, toen verder getourd, de weg terug richting westelijk deel bekeken (die we daarvoor s'ochtends vroeg doorgeraced waren), met een interessante, maar nog zeer koude en stormachtige, wandeling over de Alpiene Toendra en bezoekje aan het Alpiene visitorscentre (dit park heeft 5 visitorcentres!), beide op ca. 3500m. hoogte. Nog enkele mooie uitzichtpunten genoten en toen zachtjesaan afgedaald richting camping (weer Moraine Park dus), op 2500m. Warm!!!
Nog 3 nachtjes op deze camping genoten, de volgende dag mooie hike langs allerlei bergmeertjes via Bear Lake trailhead, het eindpunt van de shuttle op bear lake road. Telkens heel verschillend, de meertjes, met prachtige wandelingen ertussen.
Dan de laatste dag (de volgende dag zouden we vroeg vertrekken richting Denver om de camper weer in te leveren en naar NY te vliegen) nog een mooie wandeling vanaf de camping omhoog langs beken, watervallen en meertjes, om te eindigen bij Bear Lake. Lekker om vroeg, koel, op weg te gaan en hoog, koel, te eindigen. Veel wandelaars tegen gekomen die andersom liepen en ons beklaagden dat wij bergop moesten, maar wij vonden het juist heerlijk!
De volgende dag dus op weg naar Denver. Heel makkelijk, zij het dat deze hoofdstad pas bij het naderen op de wegwijzers verschijnt en wij dus weer lekker verkeerd reden (afslag gemist...). De wegbewijzering stelt ons nog steeds voor raadsels hier, staat boevndien vaak pas vlak voor of op hde splitsing en de wegnummers staan er zelden op, allemaal erg lastig. Eenmaal in Denver verdwaalden we ook nog een paar keer in een zee van snelwegen en zijwegen, zodat het maar goed was dat we ruim de tijd hadden genomen!
De wagen gewassen, propaan getankt, etc. en de boel afgeleverd. Vandaar taxi naar het vliegveld, daar waren we weer erg vroeg, zodat jullie nog een flard reisverhaal gekregen hebben vandaar, en dan de lucht in naar Newark Int. Airport. Voorspoedige vlucht en landing, gratis shuttle naar het hotel (Econo lodge), dat was ook het enioge goede dat van het hotel was te melden (OK, het bed was ook niet slecht), de airco op de kamer was niet aan waardoor deze een sauna leek. Pas na vele uren afgekoeld, dus weinig geslapen (We arriveerden er om ca. half elf..). Ontbijt bleek genuttigs te moeten worden met andere gasten samen in een kamertje van ca. 15m2 met 1 tafel voor 8 personen. Kon allemaal net, inhoudelijk stelde het ontbijt ook weinig voor de we waren snel weer weg. Shuttle terug naar de airpport, bus naar Manhattan (in de ochtendspits), om tien uur ingecheckt in hotel Carter, een paar honderd meter van Times Square. Groot hotel (met kleine kamers, dat is wel te begrijpen op die locatie, kamer op de 21ste verdiepeing (eigenlijk de 20ste, ze slaan de dertiende over!). New York, the city that never sleeps!
Voorzichtig rondgekeken in de omgeving van Times Square, met zijn enorme flitsende lichtreclames, massal en lawaaiig verkeer, zeer veel voetgangers en hoge wolkenkrabbers. Boeiend en vermoeiend! Nog een rondleiding gevolgd door een zeer enthousiaste gids in en rond het Grand Central Station, een nogal pompeus gebouw, maar interessant om er van alles over te horen, hoe er nagedacht is over kleuren, plafondhoogtes etc.
Boana en Matt waren ook naar NY gekomen, een avond later, dus de tweede dag hebben we die ontmoet en samen verder opgetrokken, eerst Central Park bezocht en tot halverwege doorgewandeld, erg mooi zo,'n groot park midden in de stad! Toen de subway naar Mid Town en naar de High line gelopen, een oud spoorwegviaduct dat omgetovers is tot een langgerekt wandelpark. Dat afgelopen, gezellig druk en autovrij dus erg plezierig wandelen! Chinatown bekeken, met al zijn bonte kleuren en opschriften, ergens tussen Downtown en Midtown.
Voor de niet-Newyorker: Downtown is onderaan Manhattan, daar waar het allemaal begon met Peter Stuyvesant. Straten als Pearl, waterstreet, wallstreet, stonestreet.Hier groeit het Financiel Centre de hemel in (zolang het goed gaat...). Hier ook het WTC alweer het hoogste gebouw... Dan krijg je Midtown, het centrum van grote bedrijven (Empire State Builiging, Chryslerbuilding, Rockefeller Centre etc. en Times Square. Halverweg daartussen beginnen de straten te tellen in plaats van straatnamen, Tiems is bij de 42e straat. Noord Zuid lopen de Avenues, van 1 tot twaalf en een paar extra waar het eiland breder is. En vanf/boven het central park heb je uptown. Makkelijk als je het weet, ook in de subway: ga je downtown of uptown. Handig ook als je weet dat de straten east en west tellen met de nummering, vanf het midden: de fifth Ave...
Op voorstel van Bo en Matt gegeten in het (plaatselijk) wereldberoemde Lombardi, die volgens een Amerikaanse guide de beste pizza's ter wereld serveert. Gebakken in steenkooloven met speciale Mozzarella etc. Inderdaad erg lekker, bijna zo lekker als in Breckenridge, haha. Wachttijd (om 3 uur 's middags!) viel mee: 20 minuten.
Later op de middag via het WTC -de nieuwbouw bekeken - naar de zuidpunt: de ferry naar Staten Island , weer even weg uit de herrie. Daar even aan het water gezeten en toen weer terug. Down town bekeken: nog veel aardige oude panden en straatjes, ingeklemd tussen de wolkenkrabbers. Toen weer mbv Matts smartphone een restaurantje gezicht en gevonden, vlakbij de Brooklyn Bridge. Wachttijd viel tegen: zaterdagavond! Na drie kwartie op de stoep staan/zitten/hangen onder de herrie van drilboren die de bridge aan het onderhouden waren konden we naar binnenin de herrie van heel veel mensen in een heel kleine ruimte met harde muziek aan. Maar lekker en heel voordelig gegeten (via voordeel aanbod op de smartphone: 50% korting!). Redelijk uitgeput terug naar onze kamer met heerlijk lawaaige airco (overstemd door mega-airco's en ventilatoren van de gebouwen rondom en onder ons). New York, the city where you can never sleep!
Zondag, de laatste halve dag. Met de subway naar Harlem, (uptown, 135ste street), waar Bo en Matt onderdak waren in de YMCA. Ontbijt gekocht bij een stalletje, opgegeten met koffie in het Hospital vlakbij , wat rondgewandeld door de straten, gebruncht bij een klein tentje op Amsterdam Ave (eigenlijk de 11e ave, maar sommigen hebben toch weer namen...) en toen maar terug naar hotel, inpakken en naar Port Authority, het grote busstation, gelukkig vlakbij het hotel. Op tijd weer op het vliegveld, hier geen gratis wifi, niks gratis, 20 dollar afgezet met de bagageopslag (ik had mijngrote rugzak in bewaring gegeven, moest vooruit betalen, bij ophalen bleek dit onmogelijk te zijn, altijd achteraf betalen, ja zo gaat dat met argeloze toeristen...), ons nog eens goed geërgers aan de slechte bewegwijzering en de lompe behandeling door de screeningbeambten, de herrie etc. en tevreden in het vliegtuig gestapt. Heel slechte platgezeten stoelen, ga daar maar eens een nachtje op slapen! Gelukkig vlot eten en drinken gehad, zodat we toch nog wat uurtjes konden wakker liggen hangen...
Vlotte vlucht, ruim op tijd, op schiphol liep alles gesmeerd (wat een rust, wat praten de mensen zacht en vriendelijk!) en voorspoedige treinreis.
Nu zien weer in een ritme te komen, in elk geval al weer aardig slaap ingehaald...
Dat was het dan, ruim 6 weken en een paar duizend foto's verder (nee, die heb je niet allemaal te zien gekregen, gelukkig maar toch?), nu komt het grote werk: alle foto's doorwerken, selecteren, bewerken en dan nog eens een fotoboek maken. Reken maar op een paar maandjes en kom dan maar eens kijken!
In elk geval: het was een schitterende en zeer gevariëerde vakantie!
Hartelijke groet, ook van Ria!
Hoi Frits en Ria,
Top dat jullie het zo leuk hebben gehad en wat een mooie verhalen. Wij zijn zeker benieuwd naar de foto's.
Groet,
Mark en Esther